FDSC
Proiectul pas cu pas spre sănătate: Intervenție integrată pentru starea de bine a copiilor din centrul de zi Buckner si a familiilor lor
Proiectul doreste sa promoveze stilul de viata sanatos in comunitatea de romi din cartierul Combinat al municipiului Tarnaveni. Membrii acestei comunitati se confrunta cu discriminare sistemica in accesul la educatie, locuinte, servicii medicale si alte resurse, ceea ce le afecteaza calitatea vietii de zi cu zi.
Un obiectiv important al proiectului este de a facilita accesul beneficiarilor la servicii medicale. Dorim sa oferim screening medical, cursuri de ingrijire a copiilor, promovarea relatiilor sanatoase, nutritie adecvata, educatie in domeniul igienei si prevenirea abuzului de substante. Totodata, ne propunem sa educam membrii comunitatii cu privire la accesarea serviciilor medicale oferite gratuit prin casa de asigurari.
Astfel, pe langa programele de educatie pentru o viata sanatoasa, prin acest proiect vom facilita accesul la consultatii stomatologice pentru 170 de copii si tratamente stomatologice pentru 50 de copii, 30 de femei vor fi parte unui screening medical pentru boli pulmonare si vor avea parte de o evaluare medicala generala compusa dintr-un consult sustinut de medicul de medicina a familiei, analize medicale personalizate si consult final in vederea scrierii unui tratament/recomandari medicale.
Aceste nevoi au fost identificate in cadrul intalnirilor regulate organizate cu parintii copiilor inrolati in centrul nostru de zi. Membri comunitatii intampina dificultati in accesarea ingrijirii medicale de baza, inclusiv servicii stomatologice, testare si tratament pentru boli infectioase sau prevenirea bolilor cronice. Toate acestea din cauza lipsei informarii, a nivelului scazut de educatie, bariere de comunicare, segregare dar si lipsa resurselor financiare.
Prin implementarea acestui proiect, se asteapta ca membrii comunitatii de romi sa aiba o mai buna intelegere a importantei ingrijirii medicale si a stilului de viata sanatos, ceea ce ar putea conduce la schimbari durabile in comportamentele si practicile lor zilnice.
Scopul acestui proiect este imbunatatirea calitatii vietii si a sanatatii unui numar de 170 de copii cu varste cuprinse intre 4-15 ani si 30 dintre mamele lor, care fac parte din comunitatea roma din cartierul Combinat al municipiului Tarnaveni unde populatia nu este deservita de sistemul public de alimentare cu apa si de canalizare si care este afectata de discriminare sistemica in ceea ce priveste accesul la educatie, locuinte, servicii medicale, oportunitati de angajare si alte servicii.
Obiectivele proiectului
O1.Realizarea unei evaluari initiale a starii de sanatate a beneficiarilor in vederea preventiei bolilor cu incidenta mare si a problemelor stomatologice: Evaluarea pe durata a 8 luni a starii de sanatate a 170 de copii si 30 de femei si imputernicirea lor prin deprinderea unui control cat mai mare asupra propriei stari de sanatate.
O2.Cresterea gradului de constientizare si intelegere a beneficiarilor cu privire la sanatate, nutritie si relatii prin dezvoltarea si implementarea unui set de programe educative pe o perioada de 5 luni, care sa ofere informatii relevante despre cum sa se mentina sanatosi si fizic dar si relational.
O3.Furnizarea de sprijin si educatie prenatala si postnatala pentru femeile insarcinate si mamele tinere prin dezvoltarea si implementarea unui curs de sprijin si educatie prenatala, care sa acopere aspecte precum alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii, ingrijirea nou-nascutului, dezvoltarea copilului si construirea relatiilor cu acesta, pe o perioada de 4 luni.
Activitățile proiectului:
A1.Evaluarea beneficiarilor in vederea preventiei bolilor cu incidenta mare si a problemelor stomatologice – contribuie la atingerea O1
Durata: 8 L
Locul de desfasurare: Mun. Tarnaveni, CZ Buckner, Cabinet medical, Laborator de analize, Cabinet Stomatologic
A1.1Evaluarea starii de sanatate a grupului de femei
A1.1 se refera la evaluarea sanatatii a unui grup format din 30 de femei de etnie roma, mame ale copiilor din CZ Buckner cu varsta cuprinsa intre 18-45 de ani, in vederea diagnosticarii sau prevenirii bolilor cu incidenta mare.
Evaluarea va fi realizata de medicul de familie, urmand sa prescrie examinari suplimentare in functie de nevoile individuale, in urma carora mamele vor reveni pentru inca un consult, pentru a li se oferi diferite recomandari medicale.
Beneficiarele vor participa si la un screening pentru boli pulmonare, inclusiv spirometrie, consult și radiografie pulmonara, realizat de un medic specialist in pneumologie, care se va deplasa la centrul de zi si in comunitate.
A1.2Evaluare problemelor stomatologice ale copiilor din CZ Buckner
A1.2 consta in evaluarea problemelor stomatologice a celor 170 de copii din CZ, de catre un medic stomatolog si va implica consult, evaluarea igienei orale, iar in cazul a 50 de copii selectati de stomatolog se vor face si tratamente, realizate in cabinetul stomatologi individual.
Evaluarea beneficiarilor in vederea preventiei bolilor cu incidenta mare si a problemelor stomatologice va fi realizata cu ajutorul unui asistent social si al unui asistent medical care vor efectua selectia si vor sprijini accesul beneficiarilor la aceste servicii (vor tine evidenta programarilor, vor oferi informatii, vor organiza transportul beneficiarilor de la centru la cabinetul stomatologic, vor monitoriza intreaga activitate). Mamele beneficiare ale A1.1 si parintii copiilor beneficiari ai A1.2 vor fi sprijiniti in obtinerea biletelor de trimitere necesare (atat pentru analize medicale cat si pentru consultati stomatologice), astfel bugetul alocat acestei activitatii va acoperi strict acele servicii care nu sunt oferite gratuit prin CAS. Tot ei vor fi imputerniciti in planificarea unor programari (de exemplu pentru analizele medicale) si in ce priveste deplasarea la cabinetul medical (in cazul A1.1) si punctualitatea.
A2.Dezvoltarea de programe educationale pentru nutritie si stil de viata sanatos- contribuie la atingerea O2.
Durata: 5 L, 6 sesiuni de informare,10 ateliere de gatit,
Locul de desfasurare: CZ Buckner
A2.1Sesiuni de educatie nutritionala
A2.1 consta in organizarea de sesiuni de educatie nutritionala pentru copii si mamele acestora. Scopul acestei activitati este de a educa beneficiarii asupra importantei nutritiei sanatoase si de a le oferi informatii si instrumente pentru a adopta un stil de viata sanatos. Sesiunile vor fi desfasurate de catre un nutritionist dietetician si de catre un apicultor.
Sesiunile de educatie nutritionala pentru copii vor fi adaptate la nivelul de intelegere al acestora. Prescolarii si elevii claselor I-IV vor participa si la un atelier intitulat „Micul apicultor”, in care vor invata despre importanta albinelor in ecosistem si rolul mierii in alimentatie. Sesiunile de educatie nutritionala pentru mame vor fi organizate sub forma unor prezentari si discutii cu focalizare pe introducerea in meniul zilnic al legumelor si fructelor proaspete in detrimentul carbohidratilor.
A2.2Ateliere de gatit sanatos
A2.2 consta in organizarea unor ateliere de gatit sanatos pentru copii si mame, dupa retetele furnizate de un nutritionist dietetician si sustinute de pedagog social. Scopul acestor ateliere este de a le oferi beneficiarilor ocazia de a invata cum sa gateasca mancaruri sanatoase si delicioase, precum si de a le oferi informatii si abilitati pentru a adopta un stil de viata sanatos.
A2.3Prezentare: Prevenirea consumului de droguri in randul adolescentilor si preadolescentilor
Scopul acestei activitati este de a informa elevii claselor V-VIII cu privire la riscurile si efectele consumului de droguri si de a incuraja comportamente sanatoase si responsabile in randul lor. Prezentarea va fi interactiva si va fi sustinuta de un specialist din cadrul Centrului de Prevenire si Evaluare Antidrog Mures, cu experienta in domeniu.
A3.Curs de ingrijire a copiilor adresat mamelor tinere si femeilor insarcinate – contribuie la atingerea O3
Durata: 4 L, 8 sesiuni
Locul de desfasurare: CZ Buckner
A3 consta in organizarea unui curs de crestere a copiilor pentru mame tinere si femei insarcinate. Acesta va include notiuni despre ingrijirea pe timpul sarcinii, despre nastere si despre ingrijirea si educarea copiilor in primii ani de viata. Cursul va fi sustinut de un psiholog cu sprijinul unui asistent medical si al unui medic de familie si se va adresa unui grup de 10-15 femei, mame tinere sau femei insarcinate.
A4.Curs Sanatatea relatiilor – contribuie la atingerea O2
Durata: 5 L,12 sesiuni
Locul de desfasurare: Municipiul Tarnaveni, CZ Buckner
A 4 consta in organizarea unui curs despre sanatatea relatiilor, adresat copiilor si grupului de mame astfel: 2 sesiuni vor fi dedicate prescolarilor, 2 elevilor din clasele primare, 4 elevilor din clasele gimn si 4 grupului de femei. Sesiunile vor fi interactive si vor cuprinde activitati practice, vor fi abordate subiecte precum comunicarea in relatii, respectul de sine, empatia si intelegerea, rezolvarea conflictelor si prevenirea violentei.
Scopul acestui curs este de a promova relatii bazate pe respect in randul copiilor si al mamelor, precum si de a dezvolta abilitatile de comunicare, empatie si intelegere.Cursul va fi sustinut de diferiti specialisti precum psihologi, as sociali si pedagogi.
A5.Campanie de constientizare si informare pentru comunitatea extinsa
Durata: 2 L
Locul de desfasurare: Cartierul Combinat
A5 implica crearea materialelor publicitare si distribuirea lor in comunitate. Accesul in comunitate va fi facilitat de Primaria Mun. Tarnaveni iar cele 150 de flyere vor fi distribuite de voluntari.
Proiectul a fost implementat în perioada 01 Octombrie 2023 – 31 Mai 2024 și a beneficiat de o finanțare de 261731.48 lei oferită de Kaufland prin programul Stare de bine, ediția 2023, program operat de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.