Proiect CJM – Alegem respectul și unitatea
"Alegem Respectul și Unitatea"
Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Mureș
Rețeaua de centre de zi deschise, licențiate și coordonate de Fundația Buckner îşi propune să ofere educaţie şi îngrijire copiilor provenind din familii nevoiase din comunitățile vulnerabile din Târnăveni, Zagăr, Ormeniș, Sânpetru de Câmpie și de pe strada Remetea din Târgu Mureș, din dorinţa de a reduce abandonul şcolar şi familial în cadrul acestor comunităţi. Prin educaţie timpurie şi suport educaţional pentru elevi se doreşte îmbunătăţirea nivelului educational al comunităţii care cu timpul să ducă la creşterea nivelului de trai al acesteia. În cadrul programelor desfăşurate pentru copii preşcolari şi şcolari beneficiarii sunt pe o curbă ascendentă în ce priveşte nivelul lor educaţional atât formal cât şi informal. Copiii au dobândit şi dobândesc în continuare abilităţi şi deprinderi care le oferă posibilitatea integrării cu succes în mediul şcolar şi în societate.
În perioada iulie – decembrie 2024, în cadrul rețelei de Centre de zi s-au desfășurat activități în beneficiul a 295 de copii provenind din medii vulnerabile, după cum urmează: 170 de copii din Mun. Târnăveni, 25 de copii din Zagăr, 35 de copii din Ormeniș, 30 de copii din Sânpetru de Câmpie și 35 de copii din Târgu Mureș.
În condițiile în care misiunea acestor centre de zi este prevenirea separării copilului de familia sa, și prevenirea abandonului școlar, prin toate activitățile derulate în centre în această perioadă, s-a urmărit împlinirea acestei misiuni.
Activitățile specifice derulate în această perioadă au fost:
- Oferirea zilnică de îngrijire, hrană, asistenţă medicală şi transport gratuite;
- Asistență socială și asistență psihologică;
- Implicarea beneficiarilor de vârstă preşcolară în activităţi de educaţie formala si non-formala şi de dezvoltare a deprinderilor conform programei aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru formele de învăţământ preşcolar;
- Implicarea copiilor în activităţi de recreere şi socializare;
- Continuarea procesului de educare formală prin asistarea beneficiarilor de vârstă şcolară la teme;
- Activităţi de educaţie non-formală şi dezvoltarea deprinderilor personale pentru copiii de vârstă şcolară primară şi gimnazială
- Activitati de orientare vocationala si a dezvoltarii deprinderilor de viata independenta pentru copiii din programul Generatii – clasele V-VIII – derulate in atelierele vocationale ale Centrului de zi din Târnăveni cu ajutorul unui numar de 10 voluntari varstnici.
- Dezvoltarea deprinderilor de igienă şi autoservire;
- Educaţie moral-religioasă;
- Asigurarea de ajutor umanitar sub formă de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, produse alimentare neperisabile copiilor şi familiilor acestora;
- Participarea a 40 de copii la o tabără de vară la munte în luna Iulie 2024
- Excursie la Târgu Mureș și participarea la un campionat de mini-fotbal în Octombrie 2024 împreună cu copiii de la centre de zi de pe raza județului Mureș
- Organizarea unei campanii de prevenire sau de reducere a fenomenului de bullying în rândul copiilor înscriși la centre de zi și școli de pe raza județului Mureș
- Oferirea de cadouri, pachețele de dulciuri și fructe și pachete de alimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
In luna Iulie 2024, pe perioada vacanței de vară, au fost derulate activități cu copiii din cadrul Centrelor de zi, în special cu cei de vârstă școlară, pentru a le oferi oportunitatea de a petrece timp liber în mod constructiv și în condiții de siguranță, pentru a avea acces la mijloace/condiții pentru o igienă personală riguroasă, pentru a recapitula cunoștințe dobândite la școală. Astfel s-au derulat activități educativ-recreaționale zilnice. În luna August doar în cadrul Centrului de zi din Târnăveni s-au derulat activități zilnice, la centrele de zi din zona rurală, prezența copiilor fiind mai scăzută și părinții dorind să le ofere o perioadă de odihnă copiilor, s-au organizat activități cu copiii timp de două săptămâni în fiecare zi.
Toți copiii înscriși la Centrele de zi au beneficiat de rechizite si materiale educationale de calitate, transport gratuit la Centre si de la Centru la casele lor în Târnăveni și pe raza comunei Sânpetru de Câmpie, de conditii de curatenie si confort in salile lor de clasa, de program de igienă de calitate, care contribuie toate la dezvoltarea deprinderilor lor personale, la educația și creșterea lor. În cadrul proiectului au fost achiziționate produse de igienă și de curățenie care asigură starea de bine a copiilor și starea lor de sănătate, materiale educationale si papetarie, și au fost asigurate costurile pentru hrana zilnică și transportul pentru 40 de copii din Târnăveni care au participat la tabăra de vară din perioada 14-19 Iulie 2024.
La începutul lunii Septembrie a fost desemnat personal de specialitate pentru derularea campaniei de prevenire a bullying-ului în centrele de zi și a unităților școlare de pe raza jud. Mureș. Personalul de specialitate reprezentat de 2 psihopedagogi au organizat activitățile după cum urmează:
În perioada Septembrie – Decembrie 2024 s-a desfășurat activitatea intitulată „Noi suntem Anti-bullying” în jud. Mureș în următoarele locații: „Centrul de Zi Buckner” cu un număr de 130 elevi, clasele I-VIII, „Centrul de Zi Ormeniș”cu un număr de 35 elevi clasele 0-IV, ”Centrul de Zi Zagăr” cu un număr de 25 elevi clasele I-IV, „Centrul de zi Remetea” cu un număr de 35 elevi clasele 0-IV, „Centrul de Zi Sânpetru de Câmpie” cu un număr de 30 elevi clasele I-IV, „Școala Gimanzială Avram Iancu din Târgu Mureș” cu un număr de 300 elevi din clasele I-VIII și la „Școala Gimnazială Traian din Târnăveni” cu un număr 350 elevi din clasele I-VIII.
La această activitate au participat în total un număr de 905 elevi, atât din mediul urban cât și din mediul rural. Scopul acestui program a fost dezvoltarea competențelor şi comportamentelor anti-bullying la elevii de vârstă școlară.
Obiectivele educative ale proiectului au fost: sensibilizarea copiilor despre consecinţele care rezultă din aplicarea unor fapte agresive şi antisociale; dezvoltarea unui comportament social corespunzător (în cadrul relaţiilor stabilite cu colegii, cu cadrele didactice şi cu școala) prin familiarizarea acestora cu diverse reguli de conduită pozitivă şi civilizată, ȋn raport cu propria persoană şi cu ceilalţi; crearea unei stări de sensibilizare a copiilor pentru o societate bazată pe comportamente anti-bullying, în contextul şcolar şi cel familial.
Prin activități interactive, elevii au aflat informați despre bullying, despre consecințele pe care le pot avea acest fenomen și au descoperit modalități de combatere a acestuia, cum ar fi intervenția spectatorului și gestionarea conflictelor într-un mod constructiv și pașnic.
În cadrul acestor activități ne-am axat pe discuții libere, jocuri cu caracter educațional, lucru în echipă, toate acestea fiind pe nivele de vârstă. Elevii au arătat un interes major față de activități, au fost receptivi și cooperanți.
Ca urmare a derulării campaniei anti-bullying a crescut gradul de conștientizare și înțelegere a elevilor cu privire la discriminare și hărțuire, inclusiv impactul acestora asupra indivizilor și a comunității. De asemenea, campania a contribuit la prevenirea comportamentelor de bullying oferindu-le elevilor instrumentele și resursele necesare pentru a recunoaște astfel de comportamente și a reacționa la ele, elevii devenind astfel mai capabili să recunoască, să raporteze și să răspundă la acte de bullying. Prin participarea în activitățile campaniei, elevii și-au dezvoltat, de asemenea, empatia și compasiunea față de ceilalți, promovând o cultură a bunătății și a respectului.
Din finantarea obtinuta de la Consiliul Judetean Mures cei doi specialiști au fost salarizați in perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2024. Restul personalului implicat in furnizarea de servicii sociale din cadrul retelei de centre de zi a fost salarizat din resurse proprii ale Fundatiei.
În data de 29 Octombrie a fost organizat un campionat de mini-fotbal pentru copii la care au participat peste 150 de persoane de la 8 centre de zi diferite de pe raza județului Mureș inclusiv din Târnăveni, Băgaciu, Târgu Mureș, Zagăr, Daneș, iar cele 8 echipe participante și susținătorii lor s-au bucurat de oportunitatea de a socializa, de a petrece timp în aer liber, de a face mișcare. Toți participanții au beneficiat de gustări, apă, suplimente nutritive și masa de prânz asigurate din finanțarea de care a beneficiat proiectul, iar sportivii au primit premii, medalii și trofee asigurate din aceleași fonduri.
Proiectul a oferit servicii sociale de calitate și experiențe deosebite pentru copiii din medii vulnerabile, ajutându-i pe aceștia să descopere lumea din jurul lor și pe ei înșiși.
Proiectul a beneficiat de o finanțare de 96000 de lei obținută din bugetul propriu al județului Mureș, acordată în baza procesului de selecție a proiectelor de finanțare a unor activități non-profit de interes județean în 2024.