Centrele de Zi

Despre proiect

În anul 2007 Fundaţia a deschis în zona cea mai săracă a Municipiului Târnăveni, zona Combinat, un Centru de Dezvoltare a Comunităţii – cum l-am numit atunci – care îşi propunea să ofere servicii sociale pentru copii preşcolari provenind din familiile cele mai nevoiaşe din zonă servicii sociale de tip Centru de Zi, precum şi consilierea părinţilor în vederea reducerii riscurilor de abandon şcolar şi familial. După recondiţionarea nivelului 2 al imobilului de la adresa Str. Avram Iancu nr. 160, Târnăveni, fosta secţie Interne II a Spitalului Dr. Gheorghe Marinescu, imobil pus la dispoziţia Fundaţiei ca urmare a semnării Convenţiei de Colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Mureş, Centrul şi-a deschis porţile în Septembrie 2007, deservind în primă fază 25 de copiii provenind din familiile cele mai vulnerabile din zonă selectate pe baza anchetelor sociale, cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani, împărţiţi în două grupe de vârstă. Proiectul a fost iniţiat ca un program de educaţie şi prevenţie pentru preşcolari provenind din familii aflate în dificultate şi situaţii de risc. 

Programe desfășurate

De-a lungul anilor calitatea şi raza serviciilor oferite a crescut, astfel că la această dată Centrul de Zi Buckner oferă: 

  1. Program educațional pentru preșcolari lansat în 2007, având în anul școlar 2023-2024 40 de beneficiari

  2. Program After School pentru clasele I-IV lansat în 2009, având în anul școlar 2023-2024 90 de beneficiari, 

  3. Program After School pentru clasele V-VIII numit programul Generații lansat în 2015 care include și Centrul Vocațional Buckner, și care are 40 de beneficiari în anul școlar 2023-2024

  4. Școala Mămicilor – program de educație pentru părinți lansat în 2012 care include în anul școlar 2023-2024 40 de mame.

De la deschidere și până în prezent Centrul de zi Buckner din Târnăveni a deservit peste 500 de copii și peste 450 de familii din comunitate prin asigurarea de programe educaționale, asistență socială, psihologică și medicală, hrană zilnică, program de igienă, program de consiliere și orientare vocațională, programe de dezvoltare a deprinderilor personale, excursii, tabere, expoziții, evenimente, ajutor umanitar, materiale educaționale, etc.

          Viziunea Fundaţiei este să îi menţină pe copii înscrişi şi implicaţi în diverse programe ale Centrului de zi Buckner timp de 10-11 ani – de-a lungul anilor de pregătire preşcolară (grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare) dar şi de-a lungul anilor de şcoală primară și gimanzială pentru a le oferi o bază și un start bun în viață. La această dată avem 58 de copii care au trecut prin toate etapele programului și s-au înscris la liceu sau școală profesională, unii dintre ei absolvind deja și având locuri de muncă. Acești 55 de copii nu au abandonat școala, și-au construit un viitor mai bun și au oferit un exemplu comunității.

Rezultatele și impactul pe care le-am văzut prin derularea activităților și oferirea serviciilor în cadrul Centrului de zi ne-a convins de importanța unor astfel de programe și proiecte în toate localitățile și comunitățile care au grupuri vulnerabile. Considerăm că în categoria grupurilor vulnerabile nu se găsesc momentan doar minoritățile, ci și copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, copii din mediul rural afectați de sărăcie și izolare, refugiați, copii care suferă de adiții, victime ale abuzurilor de orice fel, precum și alte categorii.

Dorința Fundației este de a înființa o rețea de 10 centre de zi pe raza județului Mureș care să funcționeze ca un tot unitar și cu proceduri de lucru unitare. Din această rețea am reușit deja înființarea a încă 4 centre pe lângă centrul de zi din Târnăveni: în 2021 am înființat Centrul de zi din Sânpetru de Câmpie pentru 30 de copii, în 2022 Centrele de zi din Zagăr și din Ormeniș pentru 25 și respectiv pentru 42 de copii, iar în 2023 Centrul de zi de pe str. Remetea din Târgu Mureș pentru 35 de copii. Aceste centre de zi nou înființate nu au clădiri proprii ci funcționează în cadrul școlilor din localități în baza unor contracte de comodat, sunt licențiate și oferă cu precădere: o masă caldă, program educațional remedial, asistență socială și psihologică, program educațional și de consiliere pentru părinți, programe de recreere și de dezvoltare a deprinderilor personale. Persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor sunt calificate și toate centrele respectă standardele minime de funcționare în acord cu legislația în vigoare.

Noi nu credem în scoaterea copiilor din comunitățile în care trăiesc, ci mai degrabă în oferirea unor oportunități acestora de a-și lărgi orizonturile și de a fi expuși la realitatea existenței unei lumi pline de posibilități chiar și pentru ei: excursii, tabere, diverse evenimente.

Centrele de Zi pe care le coordonăm promovează educaţia şi dezvoltarea unor valori și deprinderi sănătoase care să modeleze gândirea şi caracterul copiilor. Fiecare copil are o şansă să îşi descopere şi să îşi dezvolte potenţialul, iar în viitor să devină un membru sănătos al comunității din care provine și apoi al societăţii.

Deoarece centrele de zi oferă hrană zilnică, program de igienă, rechizițe, materiale educaționale, încălțăminte și îmbrăcăminte, transport, pachete de alimente pentru familii, dezvoltarea de abilități în ateliere vocaționale, întotdeauna sunt nevoi de acoperit, de la produsele de curățenie, la facturi de utilități, la cheltuieli de personal, la echipament electronic, costuri de transport, etc.  și până la bilete de acces la cinematograf atunci când vrem să le oferim o experiență deosebită copiilor. 

Nevoia în anul acesta este de a oferi unui număr de minim 50 de copii de la centrele din zone rurale să participe la excursii sau tabere sau la alte activități în afara comunităților lor, ceea ce implică costuri de 25000 de lei. 

Donațiile se pot face in contul fundației, specificând denumirea proiectului pentru faceți donația

FUNDAȚIA BUCKNER

CUI: 11664675

Banca: Banca Comercială Română

Cod IBAN: RO27 RNCB 0188 0349 5465 0001

Contribuie și tu la realizarea proiectului nostru

RON 0 of RON 25.000 raised

Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

RON
Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: RON 100,00

Share on Facebook

Fundaţia Buckner este o organizaţie neguvernamentală și nonprofit înfiinţată în anul 1999. Fundaţia Buckner acţionează prin oameni şi pentru oameni în domeniul asistenței sociale.

Bulevardul 1848 40-42, Târgu Mureș 547176