Finalizarea proiectului “Pod între Generații”

Fundatia Buckner anunță finalizarea proiectului “Pod între Generații”

 

 

Târnăveni, 24 Mai 2017 – Fundația Buckner anunță încheierea proiectului “Pod între Generații”, unul dintre cei doi câștigători din județul Mureș ai programului de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități, ediția 2016, dezvoltat de HEINEKEN în parteneriat cu Asociația CSR Nest. Pentru acest proiect, Fundația Buckner a primit un grant în valoare de 70.000 lei.

Proiectul a fost implementat în perioada septembrie 2016 – aprilie 2017 de către Fundația Buckner în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureș și cu Școlile Gimnaziale nr. 3 și Traian din Târnăveni. Proiectul a presupus derularea în cadrul Centrului de Dezvoltare Comunitară Buckner a unui program inter-generațional pentru 136 de beneficiari copii, provenind din medii vulnerabile, precum și voluntari de pe raza orașului, inclusiv voluntari seniori.

 

Obiectivul general al proiectului a fost derularea de activități care să contribuie la construirea de punți inter-comunitare și inter-generaționale, reducând astfel nivelul de izolare și segregare a copiilor provenind din medii vulnerabile din Municipiul Târnăveni.

 

Proiectul și-a propus derularea unor activități zilnice de educație non-formală care să contribuie la scăderea ratei de abandon școlar, dar și îmbunătățirea nivelului de educație în rândul celor 136 de copii provenind din medii defavorizate, activități organizate cu implicarea unui număr de 80 de voluntari din comunitatea din Târnăveni, printre care elevi de liceu, profesori și vârstnici.

 

Elementul inovativ al proiectului a fost orientarea vocațională a copiilor beneficiari prin deschiderea Centrului Vocațional Buckner în cadrul căruia copiii de nivel gimnazial au avut oportunitatea să învețe bazele meseriilor de tâmplar, croitor și respectiv, bucătar, în ateliere amenajate pentru acest scop, unde activitățile au fost derulate cu sprijinul voluntarilor vârstnici – buni cunoscători ai acestor meserii. 18 copii aflați în clase gimnaziale terminale – clasele VII-VIII – au beneficiat de orientare în carieră prin aplicarea unui test specializat de determinare a abilităților și înclinațiilor proprii, urmând ca fiecare copil inclus în proiect să beneficieze în timp de un program individualizat de identificare a abilităților și înclinațiilor proprii.  

 

În cadrul proiectului au fost organizate două evenimente publice de impact:

 

  • Evenimentul „Importanța educației și impactul ei asupra comunității” organizat în Municipiul Târnăveni în 24 Noiembrie 2016 a reunit 21 actori principali în domeniul educației și a administrației publice atât din oraș cât și din Județ printre care reprezentanți ai Instituției Prefectului, Primarul Municipiului Târnăveni, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, directori ai unităților de învățământ din Târnăveni și mulți alții. În cadrul evenimentului 120 de elevi, cu sprijinul a 7 profesori preparatori au susținut un spectacol cu tema importanței educației, iar la spectacol au fost prezenți în calitate de spectator 200 de elevi și cadre didactice de la cele 7 unități de învățământ școlare și liceale din Municipiul Târnăveni.

 

  • În februarie 2017, a fost organizat evenimentul „Doza de Motivație” premieră în Târgu Mureș, dedicat tinerilor din clasele liceale terminale și studenților, aflați într-un moment al vieții lor când aceștia sunt puși în fața unor decizii și alegeri în ceea ce privește viitorul lor, o carieră viitoare și o direcție de urmat. În contextul în care orientarea vocațională și consilierea pentru carieră a tinerilor este deficitară în societatea românească, dar nevoia generației tinere în acest sens este una reală și urgentă, evenimentul și-a propus să vină în întâmpinarea tinerilor care își doresc să se realizeze și să își împlinească visele cu privire la viitorul lor. Evenimentul a găzduit vorbitori de marcă din România și din Târgu Mureș: Prof. Dr. Suciu Horațiu, Andy Szekely, Sorin Popa și Florin Mândru – Dudu, fiecare vorbitor punctând cel puțin un element al succesului lor personal ca inspirație pentru generația tânără, dornică de a se realiza. La eveniment au fost prezenți 102 de elevi de liceu și 94 de studenți, cărora li s-au adăugat 59 de cadre didactice și lucrători în învățământ, angajați din diverse domenii și chiar și antreprenori.

 

Proiectul „Pod între Generații” ne-a oferit oportunitatea extraordinară să facem încă un pas în programele noastre și pe lângă servicii sociale și activități educative să dezvoltăm în programele noastre această componentă a orientării vocaționale și consiliere pentru carieră a copiilor și tinerilor, pe care o vedem atât de importantă. Este important să încurajăm generația tânără să își urmeze visele, dar este important și să îi ajutăm să descopere cine sunt, la ce sunt buni și în ce pot excela”, a spus Moldovan Dragoș Dacian, Președintele Fundației Buckner. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*